La moció de Compromís va ser rebutjada amb els vots del PP. Tot seguit reproduïm la moció:

Salvador Tur i Torregrossa, regidor i portaveu del Grup Municipal Bloc-Compromís, atenent el que disposen els articles 97 i 91.4 del ROFJ (RD 2568/1986), presenten al Ple de l’Ajuntament la moció següent:

El 21 de gener, a les vuit de la vesprada, Catalunya Ràdio va quedar silenciada en els aparells de totes les llars valencianes assolint així el darrer del seus objectius de la seua croada envers, la llibertat d’expressió, els mitjans de comunicació i el poble valencià que vol viure en la seua llengua apostant per la convivència i pel plurilingüisme.

Des de Compromís per Piles volem posar de manifest la nostra indignació per l’ordre perentòria que ha donat el Govern espanyol a Acció Cultural, obligant-la al tancament de la redifusió de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià.

Joan Baldoví, diputat de Compromís a Madrid li ha fet saber al mateix ministre d’Indústria, que es tracta d’una decisió que contradiu de manera clara la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritzades que va signar en el seu dia, en nom de l’Estat espanyol, José Maria Aznar quan era president del govern. Aquesta exigència, formulada més de 25 anys després de la lliure reemissió d’aquest senyal, sense que mai haja estat qüestionat per cap autoritat, és una clara demostració que es tracta d’una mesura clarament política, per més que es vulga camuflar amb arguments tècnics que no se sostenen.

Com ha manifestat el nostre diputat a les Corts Valencianes, Josep Maria Pañella, cal ser conscients que, amb aquesta ordre de tancament, la ciutadania del País Valencià queda sense cap emissió, ni de ràdio ni de televisió, d’abast global, en la llengua que parlem. I aquesta greu situació de la llengua constitueix un clar incompliment de l’esperit de les lleis que, se suposa, han de protegir el valencià, permetent-li la seua equiparació amb el castellà a tots els nivells, segons preveu l’Estatut d’Autonomia vigent. Des de Compromís, per tant, fem constar la nostra protesta més ferma per aquesta mesura, oferim el nostre ple suport a Acció Cultural, i anunciem la nostra voluntat de participar en aquelles iniciatives i convocatòries que es duguen a terme per exigir la retirada d’aquesta ordre i el retorn immediat de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.

Pels motius abans esmentats, el Grup Municipal del Bloc-Compromís presenta al Ple de l’Ajuntament de Piles, per tal de debatre i, si escau, aprovar, els acords següents:

ACORDS

PRIMER. L’Ajuntament de Piles condemna aquesta nova agressió dels Governants a Madrid i València envers els mitjans de comunicació en valencià.

SEGON. L’Ajuntament de Piles dóna suport a Acció Cultural del País Valencià enfront aquest nou atac.

TERCER. L’Ajuntament de Piles reprova la decisió del Govern Central a instàncies de la Generalitat Valenciana de tallar les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià per:

Considerar que és un flagrant incompliment de la Carta Europea de les

Llengües Regionals i Minoritzades signada per l’Estat Espanyol.

Considerar que el fet d’eliminar tots els mitjans de comunicació audiovisuals emesos en la nostra llengua contradiu l’esperit de les lleis que, se suposa, han de protegir el valencià tal com recull el nostre Estatut d’Autonomia.

QUART. L’Ajuntament de Piles insta al Ministeri d’Indústria i a la Generalitat Valenciana a restablir les senyals de Catalunya Ràdio i de tots els canals de TV3 al territori valencià.

CINQUÉ. L’Ajuntament de Piles insta a la Generalitat perquè torne a obrir RTVV, aquesta vegada, amb garanties que serà en valencià, que estarà al servei de les valencianes i els valencians, amb un compromís irrenunciable amb la pluralitat, la informació, l’educació i la qualitat.