Ho farà en una moció al proper ple ordinari de setembre.

MOCIÓ

El SERVEF és una entitat autònoma de naturalesa administrativa de les contemplades al Text Refós de la Llei d’Hisendes Públiques de la Generalitat Valenciana.

L’objectiu fonamental del SERVEF és impulsar i executar la política de la Generalitat en matèria d’intermediació en el mercat laboral, així com desenvolupar i executar campanyes d’orientació laboral, polítiques actives d’ocupació i formació professional.

D’acord amb la informació facilitada per l’Entitat, els dos eixos sobre els quals gira la seua activitat són fonamentalment:

  1. Continuar treballant per afavorir la creació d’ocupació de qualitat i posar l’ocupació a l’abast de tots.
  2. Reforçar la intermediació laboral i la modernització del SERVEF com a servei públic d’ocupació.

Al darrer informe de la Sindicatura de Comptes, d’11 de desembre de 2013, el Síndic Major, En Rafael Vicente Queralt ha posar de manifest les següents consideracions al respecte de la fiscalització Compte Anual i l’activitat del Servei Valencià d’Ocupació i Formació (SERVEF):

  1. Dels 208’6 milions d’euros que la Generalitat Valenciana s’havia compromés inicialment a pagar al SERVEF, en concepte de transferències de funcionament per a posar en marxa aquells programes sobre els quals gira la seua activitat, només va acabar reconeixent 109’5 d’eixos 200 milions. D’eixos 109’5 milions, reconeguts com a cobrables, només va pagar 13’7 milions d’euros, quedant pendents de pagament 95’8 milions.
  2. Com a conseqüència d’aquest impagament de la Generalitat Valenciana cap el SERVEF, dels 165 milions d’euros que s’havien pressupostat per a desenvolupar els seus programes d’ocupació, només 6’9 milions varen ser cobrats, deixant sense efecte la majoria de programes sobre ocupació i formació que tenia previst fer aquesta entitat autònoma de la Generalitat.

El mecanisme de finançament públic del SERVEF és el següent : Els diners que s’han de transferir al SERVEF no són aportats inicialment per la pròpia Generalitat, sinó que és l’Estat qui realitza en primera instància els pagaments, que s’ingressen en diferents comptes bancaris de la Generalitat. Posteriorment la Generalitat és l’encarregada de pagar al SERVEF amb eixos diners que rep de l’Estat.

Bé, segons la Sindicatura de Comptes, a 31 de desembre de 2012, els fons ingressats per l’Estat (en concret el Servicio Público de Ocupación Estatal), i que la Generalitat Valenciana tenia pendents de transferir al SERVEF apujaven a 126’2 milions d’euros.

En referència als programes que ha executat el SERVEF, s’han aplicat de la següent manera en funció de les quantitats pagades per la Generalitat:

  • a) En Foment de l’ocupació el SERVEF pressupostà finalment 145’8 milions, dels quals, i degut que la Generalitat Valenciana no li transferix els fons que ha rebut de l’Estat, el mateix SERVEF acaba reconeixent la quantitat de 36’9 milions, dels quals a 31 de desembre només havia cobrat del Consell 3’2. En resum la Generalitat Valenciana ha satisfet el 2’1% de tot el programa finalment pressupostat per a Foment de l’Ocupació.
  • b) Als Plans especials de suport a l’ocupació en sectors productius, el SERVEF va pressupostar definitivament 6’67 milions d’euros, dels quals la Generalitat Valenciana havia pagat 2’51, el 37’6%.
  • c) En Inserció Laboral, el SERVEF va pressupostar 12’29 milions d’euros, dels quals la Generalitat Valenciana va pagar 870.000, un 7%.

És especialment destacable el baix percentatge de pagament de les obligacions en la línia d’actuacions T2941 relatives al “Foment de l’Ocupació Pública i desenvolupament local”. De fet, la dotació inicial va sumar 48’9 milions d’euros, de la qual l’execució final ha sigut del 22% i el grau de pagament de les obligacions de només el 3’1%, un percentatge molt baix que afecta subvencions destinades a la contractació de persones desocupades en diversos programes d’ocupació pública considerats d’interés general i social.

Tots aquestos fets a més han sigut denunciats pels diferents mitjans de comunicació que s’han fet resó d’aquesta situació, així un dels dos diaris valencians de més tirada va publicar a finals de desembre de 2013 que “El Consell retiene 126 millones de euros de fondos del Estado para empleo”. La notícia s’ampliava relatant que:

“Unos 561.618 valencianos en las listas del paro y 126 millones de euros “retenidos” en las cuentas bancarias de la Generalitat en espera de ser transferidos al Servicio Valenciano de Empleo (Servef) para que este organismo, cuyo objetivo es crear empleo, pueda pagar y liquidar sus deudas. Esta es una de las incidencias más significativas detectadas por el órgano fiscalizador en las cuentas del Servef en 2012 que deja en mal lugar a los responsables del Consell. Mientras se anuncian a bombo y platillo planes de empleo, los que están ya en marcha están al 25% de ejecución y el dinero que de forma trimestral transfiere el Servicio Público de Empleo Estatal al Servef se queda bloqueado en quien hace de intermediario; es decir, la propia Generalitat. A 31 de diciembre de 2012, según los datos de la Sindicatura, estos fondos en espera de destino ascendieron a 126,2 millones de euros”.

Un altre diari, aquesta vegada d’Alacant, informava que “El Servef ejecutó al 25% su principal programa para impulsar el empleo”. S’ampliava la notícia explicant que:

“El análisis pormenorizado que la Sindicatura de Comptes ha realizado de las cuentas del Servef arroja varios aspectos llamativos. Tal y como informó este diario en su edición de ayer, la Generalitat se apropió de 126 millones de la entidad autónoma que debían haberse destinado el pasado año a impulsar políticas de empleo. No es el único apartado sorprendente. Pese a que todos los partidos políticos coinciden en que los esfuerzos han de centrarse en reactivar el mercado laboral, el Servef sólo ejecutó el pasado año al 25 % su principal programa para crear puestos de trabajo. El apartado de «Fomento empleo», dotado con un presupuesto de 145,8 millones de euros, apenas llegó a los desempleados de la Comunidad. El Servef sólo reconoció obligaciones por 36,9 millones y, encima, al cierre del año únicamente había
pagado 3,2 millones.

El programa «Fomento empleo» se subdividía, a su vez, en otras líneas. Entre ellas, una de «Empleo público y desarrollo local». Aunque en los presupuestos de la entidad autónoma aparecía con un presupuesto de 48,9 millones, el Servef sólo la ejecutó al 22,0 %. Además, el grado de pago de las obligaciones fue del 3,1%, «que es muy bajo», según certifica la Sindicatura de Comptes”.

Per tant, i atenent l’especial situació de desocupació que pateixen els valencians i els valencianes, en especial (ficar nombre d’aturats a la població) veïns i veïnes de Piles (segons dades de febrer del Servicio Estatal para el Empleo), el grup que subscriu presenta les següents:

PROPOSTES D’ACORD

  1. L’Ajuntament de Piles insta la Generalitat Valenciana a establir un calendari de pagaments, a la major brevetat, per tal que transferisca al Servei Valencià d’Ocupació i Formació totes aquelles quantitats que l’Estat Espanyol va transferir a la Comunitat Autònoma per tal d’impulsar i fomentar l’ocupació i formació, i que segons la pròpia Sindicatura de Comptes s’han retingut en els comptes bancaris del propi govern autonòmic.
  2. L’Ajuntament de Piles insta la Generalitat Valenciana que informe, tant Les Corts Valencianes com a aquest Ajuntament, sobre la destinació d’aquestes quantitats impagades, si aquestes s’han gastat o no, i en cas que haja sigut així en quins programes de les diferents conselleries s’han fet efectives.
  3. L’Ajuntament de Piles insta la Generalitat Valenciana que investigue els responsables autonòmics que han retingut totes les quantitats transferides per l’Estat, i que la Generalitat havia d’haver ingressat en els comptes del SERVEF per a impulsar els diferents programes de foment de l’ocupació i polítiques actives de lluita contra l’atur.