Compromís per Piles, l’únic membre del ple que s’hi oposà a la proposta de llei que ni tan sols ha tirat endavant, perquè “cal fomentar la pluralitat, el diàleg i cal respectar les majories”.

DSC_1059

A pesar que tot just un dia abans Rajoy havia anunciat que l’aparcava, PP i PSOE aprovaren el passat ple ordinari, de 24 de setembre de 2014, una proposició que presentà el Grup Popular de l’Ajuntament de Piles per a donar suport a la reforma de la llei electoral i promoure l’elecció directa de l’alcalde. Entre tots dos sumaren 7 vots, mentre que la moció va comptar amb l’única oposició del regidor de Compromís per Piles, Salvador Tur; el membre d’OIV i el regidor no adscrit van abstindre’s en la votació.

La moció explicava que calia “una reforma electoral que permeta als ciutadans elegir directament l’alcalde, personificant més la seva elecció, en permetre que la màxima responsabilitat municipal recaiga sobre el cap de llista de la candidatura més votada”.

Els acords de la moció manifestaven “la voluntat de la Corporació Municipal que s’adopten les modificacions legals oportunes que garantisquen el respecte a la voluntat majoritària dels ciutadans i l’estabilitat de l’Ajuntament, de tal manera que el cap de la llista més votada a les eleccions locals siga elegit alcalde; i donar trasllat d’aquests acords al Congrés dels Diputats i a les Corts Valencianes”.

En un primer moment, el PSOE mostrà la seua sorpresa, ja que el PP té en aquesta legislatura te l’alcaldía sense ser la llista més votada. Ens correspondria a nosaltres ostentar l’alcaldia si la llei fóra aprovada, van argumentar. Després d’una discussió, amb possibles matisos a la proposta, finalment, PP i PSOE van votar-la a favor.

El regidor de Compromís, Tur, va oposar-s’hi i, fins i tot, es va mostrar partidari de les llistes obertes, si es volia realitzar reformes a la llei“Tant el PSOE com PP han tingut majories suficients a Madrid durant 30 anys i no han fet res; i ésara, quan veuen que la gent els està retirant la confiança per les mentides, pels casos de corrupció i per la manca de capacitat de gestionar, quan ho plantejen. A meitat del joc volen canviar les regles; i a punt d’acabar la legislatura. La finalitat de la reforma és no haver de necessitar parlar i negociar amb ningú; i fer desapareixer la resta de partits, sobretot el minoritaris”.

Cal fomentar la pluralitat, cal fomentar el diàleg i cal respectar les majories. La votació va resultar més que curiosa i es va veure dues forces que s’oposen entre elles però que van de la mà quan es tracta de conservar els privilegis o privar la pluralitat de la vida política”, va concloure Tur.